Povratak

Prehrana psa dehidriranom hranom ili kuhanje domaće hrane | Prikladne namirnice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Imam nekoliko pitanja u vezi prehrane pasa, prvenstveno me zanima prehrana bazirana na hrani biljnog porijekla uz dodatak mesa. Imam 3 pesice, dvije su manjeg rasta i treća je štene mješanka labradora, i primjetila sam kako su počele sve više odbijati dehidriranu hranu te konzerviranu hranu, te pokazuju više interesa za povrće (pogotovo brokulu, cvjetaču, krumpir) i voće (treća pesica je luda za bananama i jabukama). Zanima me koje povrće je preporučljivo za pse, uz eventualno kombinaciju sa žitaricama i laganijeg mesa, jer sam na internetu našla mnogo različitih izvora o zdravijoj prehrani pasa, no problem je što i one namirnice koje nisu za pse (grožđice, avokado, makadamija) se dosta preporičuju kao idealne, što je apsurdno. Htjela bi svojim psima pripremati više kuhanih obroka, jedino što nisam sasvim sigurna koje su namirnice dobre za njih. Također me interesira smiju li se psima davati mliječni proizvodi bez laktoze (proizvodi s "lactose free" deklaracijama) zbog izvora bjelančevina? Unaprijed hvala na Vašem odgovoru. Ivana

O: Moglo bi se reći da psi više vole kuhanu hranu od dehidrirane. Razlog je isključivo u aromatičnosti, a poznato je da psi mirisom odlučuju hoće li neku hranu jesti. Ukoliko su u situaciji da biraju, odnosno ukoliko misle da bi mogli dobiti kuhanu hranu, u stanju su da odbijaju drugu hranu.

Međutim, dehidrirana hrana je pouzdanija i jednostavnija za primjenu. Sve hrane u premium i superpremium kategoriji predstavljaju pouzdan izbor jer su kompletne i izbalansirane i na njihovoj izradi rade nutricionisti. Postoje brojni brandovi dehidrirane hrane koje sadrže voće i povrće, a žitarice se nalaze u većini. Primjerice Carnilove dehidrirana hrana za pse ne sadrži žitarice a osim mesa sadrži jabuke, mrkvu, laneno sjeme, slanutak,korijen cikorije, timijan, trputac, ružmarin, brusnice, borovnice, maline i dr. Također, Rustican dehidrirana hrana osim mesa sadrži žitarice ali one koje nemaju glutena - kukuruz i rižu, kao i brojne vrste voća. S druge strane, kuhanje hrane doma je zahtjevno, ne samo zbog pitanja kvalitetne sirovine, već i zbog izbalansiranosti i "pokrivanja" svih nutritivnih zahtjeva. Zbog toga je uobičajeno da se psima koji se hrane iz domaće kuhinje dodaju vitaminsko-mineralni pripravci.

Mislim da je za Vas praktičnije i pouzdanije da svoje ljubimice hranite gotovom dehidriranom hranom. U tom smislu izbor je zaista velik i uključuje čak i različite holističke gotove hrane. Naravno, to ne znači da nikako ne trebate sami pripravljati hranu. Ukoliko se odlučite za tako nešto, Vaša kreativnost može doći do izražaja.

Od povrća koje se daje psima, najčešće se spominju: krumpir (kuhani), mrkva, špinat, celer, paprika, peršin, češnjak, cvjetača, krastavac, brokula. Ne preporučuju se grah, mahune, soja, leća, crveni luk. Neke od dopuštenih namirnica zapravo se smiju davati u malim količinama, npr. češnjak i peršin.

Žitarice koje se najviše koriste za pse su kukuruz (palenta), ječam (kaša) kao i pšenica u obliku tjestenine te riža. Meso odgovara psima i to bilo koja vrsta, najčešće se koristi piletina i puretina.

Što se tiče voća, dozvoljene su: jabuke, kruške, banane, jagode, naranče u malim količinama, borovnice, ananas i breskve u malim količinama, lubenica bez kore, maline. Mango, grožđe, trešnje i makadamija se ne preporučaju.

Što se tiče mlječnih proizvoda, oni se mogu davati psima, dapače, ali uz ogradu da neki psi, kao i ljudi, ne podnose laktozu. Međutim, fermentirani mlječni proizvodi: jogurt, acidofil, svježi sir predstavljaju odličnu hranu za pse.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr